Dokumentum kezelő rendszer és tartalom kezelő rendszer – Mi a különbség a két szoftver között?

2021. október 25.
Dokumentum kezelő rendszer és tartalom kezelő rendszer – Mi a különbség a két szoftver között?

A vállalatok digitalizálódásával egyre égetőbb problémává válik a megfelelő dokumentum kezelő rendszer felépítése. Az igény vagy a kényszer hozta távoli munkavégzés ráébresztette a cégeket arra, hogy nem elég csupán a felszínen átállni az „új világrendre”, komplexen kell tekinteni az iratok, papír alapú és elektronikus dokumentumok sorsára és biztosítani akár a távoli hozzáférést is.

A digitalizációs trend velejárója a hozzáférhetőség növekedése. Egyszerűen fogalmazva, ha minden dokumentum digitálisan születik, illetve a papír alapúakat is digitalizálják, és egy rendszerbe összesítik, akkor megvalósul a digitális iratkezelés, vagyis a dokumentumokhoz és így az adatokhoz bárki hozzáférhet, amennyiben rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal, bármikor és a világ bármely pontjáról.

A távoli hozzáférés a DMS és az ECM szoftverek segítségével tud beépülni a mindennapi munkába. A következőkben azt nézzük meg, hogy mit kell tudni erről a két szoftvertípusról!

DMS: Dokumentum kezelő rendszer

A DMS, vagyis dokumentum kezelő rendszereknek (Document Management System) köszönhetően a digitális iratkezelés egyszerű: az elektronikus dokumentumok könnyedén tárolhatók és visszakereshetők. Milyen dokumentumokra kell itt gondolni? Lényegében bármire, ami a cég életében fontos szerepet tölt be: szerződésekre, számlákra, jegyzőkönyvekre, engedélyekre, megrendelőkre, leltári papírokra és még folytathatnánk a sort.

A korai DMS rendszerek az elektronikus és digitalizált dokumentumokat egy erre a célra kijelölt vállalati szerveren tárolták. Ma már azonban a felhő alapú megoldások sokkal előnyösebbek. Előbbihez képest a felhős sokkal rugalmasabb, ha kisebb vagy nagyobb méretű tárhelyre van szükség, akkor a skálázhatóság néhány kattintással megoldható, ebből adódóan meglehetősen költséghatékony tud lenni, főleg akkor, ha okosan bánnak a tárhelykapacitással.

A felhő alapú DMS rendszer további előnye, hogy könnyedén megoldja a hozzáférhetőség kérdését, jóllehet a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása teret engedhet a különféle visszaéléseknek is.

ECM: Tartalom kezelő rendszer

Az ECM, vagyis tartalom kezelő szoftverek (Enterprise Content Management) a DMS rendszereknél sokkal kiterjedtebb funkciókkal szolgálják ki a cégeket. Míg a digitális dokumentumkezelők, ahogy nevük is utal rá, a dokumentumok rendszerezésére specializálódtak, addig a tartalom kezelők a nem szöveges, hanem képi, videós és egyéb anyagokat is képesek hatékonyan kezelni.

Mivel ma már a klasszikus szöveges formátum csupán egy a cégek által használt széles tárházból, ezért nem meglepő, hogy az ECM szoftverek térnyerése figyelhető meg. Jóllehet minden az adott cég profiljától, működési modelljétől függ, mégis, általánosságban azt lehet mondani, hogy a kiterjedtebb tartalom kezelők népszerűsége növekszik.

A dokumentumok és tartalmak kezelése egy cég életében nem kis feladat. Bár egyszerűnek tűnik, a nagy mennyiségek miatt még egy kis cégnél is igazi kihívás, nem még egy multinacionális nagyvállalatnál. Az átgondolt és funkcionálisan felépített rendszerek célja a hatékonyság növelése, illetve rugalmas munkavégzés alapjainak megteremtése, mely egyre csak terjedő trend szerte a világban.

Ha szeretnél lépést tartani és XXI. századi hátteret teremteni a cégednek, akkor keresd a DG Digital csapatát!


Legfrissebb cikkeink

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

A DG Digital két fontos technológiával dolgozik, az egyik a Kofax, a másik az Oracle. E...
2021. november 11.
Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

A teljesen digitalizált vagy afelé haladó szervezetekben rengeteg adat keletkezik. Ezek...
2021. november 04.
dgdigital logo
DG DIGITAL
DG Digital Kft.
  • e-mail
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • telefon
  • cím

    1239 Budapest, Pásztortáska utca 2.

Technológia
  • Kofax
  • Oracle
DG Digital Kft.

emai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36-1-426-5964
cím: 1112 Budapest, Kapolcs utca 21. 2. em. 6.

Technológia

Kofax

Oracle

© 2022 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

© 2020 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Kérje ajánlatunkat!

1 munkanapon belül visszahívjuk.
Ajánlatkérés tárgya (többet is megjelölhet)





Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.