Dokumentum digitalizálás: e-dokumentumokkal a környezetért

2021. április 28.
Dokumentum digitalizálás: e-dokumentumokkal a környezetért

A növényi alapanyagokból, döntően fából készült papír nem csupán a fakitermelés ösztönzésével károsítja a környezetet. Az előállításához rengeteg elektromos áramra és vízre van szükség, a fehérítéshez vagy épp színezéséhez szükséges vegyi anyagok pedig tovább szennyezik bolygónk vizeit és levegőjét. A dokumentum digitalizálás nem csupán számunkra, de bolygónk számára is óriási előnyökkel jár.

Magyarországon évente 700 ezer tonna papírt dobunk ki, minden egyes lakos évi 60-70 kilogrammot, melynek alig több mint a felét hasznosítjuk csak újra. A papírgyártás fő alapanyagául sajnos továbbra is a fafélék szolgálnak, de alternatív alapanyagként használnak lent, gyapotot, nádat és kendert is. Minden esetben az azokban található cellulóz kinyerése a cél, ezért különféle mechanikai behatásnak (csiszolás, őrlés) vetik alá a fát.

Az így kapott növényi rostokat tetemes vízmennyiség felhasználásával pépesítik, majd vegykezelik. Ez többnyire a földre rendkívül káros klór nagy mennyiségű felhasználásával, majd esetlegesen további festékanyagok hozzáadásával valósul meg. Végleges állapotának eléréséhez nagy teljesítményű gépekre van szükség, melyek egy rendkívül energiaigényes folyamat során szitálják, préselik, végül szárítják és simítják a papírt.

Az újrahasznosítás folyamata szerencsére ennél jóval energiahatékonyabb. A papírban található növényi rostok azonban óhatatlanul roncsolódnak, elvékonyodnak az újrafelhasználás során, így az általunk eldobott papírszemét átlagosan maximum 5-7 alkalommal hasznosítható újra. A szelektív hulladék összegyűjtése, szállítása, feldolgozása, majd újraterítése szintén költség -és energiaigényes, még ha ez messze el is marad a szűzpapír gyártásának költségeitől.

Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében érdemes visszaszorítani, észszerűsíteni a papírfelhasználás mennyiségét. Ebben is segít a dokumentum digitalizálás. Az így kapott elektronikus dokumentumoknak köszönhetően nemcsak könnyebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá válik az iratkezelés és a kívánt adatok kinyerése, de a fenntartható fejlődéshez, környezetünk megóvásához is hozzájárulhatunk!


Legfrissebb cikkeink

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

A DG Digital két fontos technológiával dolgozik, az egyik a Kofax, a másik az Oracle. E...
2021. november 11.
Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

A teljesen digitalizált vagy afelé haladó szervezetekben rengeteg adat keletkezik. Ezek...
2021. november 04.
dgdigital logo
DG DIGITAL
DG Digital Kft.
  • e-mail
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • telefon
  • cím

    1239 Budapest, Pásztortáska utca 2.

Technológia
  • Kofax
  • Oracle
DG Digital Kft.

emai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36-1-426-5964
cím: 1112 Budapest, Kapolcs utca 21. 2. em. 6.

Technológia

Kofax

Oracle

© 2022 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

© 2020 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Kérje ajánlatunkat!

1 munkanapon belül visszahívjuk.
Ajánlatkérés tárgya (többet is megjelölhet)





Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.