Adatmigráció – Átjáró az újba

2021. szeptember 02.
Adatmigráció – Átjáró az újba

Az adat a XXI. század aranya. Nagyon értékes, de meg kell dolgozni azért, hogy belőle gazdasági előnyre lehessen szert tenni. Azért, hogy ez mind egyszerűbb és hatékonyabb legyen időnként fejlesztésekre van szükség. Nem elég azonban az újat megálmodni és üzembe helyezni, szükséges, hogy a már meglévő tudás, az adatok átkerüljenek a régi rendszerből az újba. Ez az adatmigráció!

Mi történik adatmigrálás során?

Az adatmigráció tehát lényegében annyit jelent, hogy a meglévő adatokat az új, bevezetés előtt/alatt álló rendszerbe „áthelyezzük”. A különféle vállalatirányítási rendszerek jelentősen eltérhetnek egymástól, hasonló, de más struktúra alapján épülnek fel, ami az adatok átemelését bonyolítja. Ezekben az esetekben ugyanis nehezebb a pontos megfelelőségeket megtalálni, összeegyeztetni.

Mi történik adatmigrálás során?

A migráció alapvetően két módon történhet. Amennyiben kisebb mennyiségű adat gyűlt össze a régi rendszerben úgy a folyamat elvégezhető manuálisan, egyszerűen. Ha viszont 10, 100 ezres mennyiségről van szó, akkor érdemes az automatizált megoldást választani. Ehhez megfelelő szakértelemre és körültekintésre van szükség, hogy az egész procedúra zökkenőmentesen menjen végbe.

Mi az adatmigráció veszélye?

Egy igen érzékeny terület ez, ami alaposan átgondolt és felépített stratégiát követel meg. A problémát sokszor az okozza ugyanis, hogy a régi és az új struktúra eltérő az újtól, ami miatt a konverzió nehézkessé válhat. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, mindkét rendszert alaposan meg kell ismerni, az adatstruktúrákat feltárni.

A migrációs eljárás igazi veszélye abban rejlik, hogy komoly fennakadásokat tud okozni a munkamenetben, ami pedig összességében bevételkieséshez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a legrosszabb szcenárió esetén adatvesztés is bekövetkezhet.

A migrálás lépései

Adatmigráció lépései

Az adatok migrálása egy bonyolult folyamat. Meghatározott lépései vannak, melyek mind a sikeres végkimenetet készik elő. Nézzük, melyek ezek!

Az első és legfontosabb, mint minden fejlesztésnél, jelen esetben, is a fennálló rendszer, a folyamatok alapos vizsgálata. Ez a helyzetfelmérés megtörténik üzleti és IT tekintetben is. A megfelelő adatok birtokában az új rendszert fejlesztő cég képes meghatározni, hogy milyen információkra lesz szüksége az előző rendszerből, melyek azok a szegmensek, amelyeket át kíván emelni.

Kész van tehát az előző rendszer elemzése és az új rendszer struktúrája. A következő lépésként megállapításra kerül, hogy az új rendszer igényeihez képest a régi rendszer milyen információkat tud szolgáltatni, és ezek beilleszthetők-e, vagy más forrásból kell biztosítani őket.

Ezeknél a folyamatrészeknél különösen lényeges, hogy az üzleti és az IT szempontok összehangolása megtörténjen. A két aspektus feltárása egyidejűleg szükséges, mivel, bár sokak számára a migrálás az IT területéhez tartozó folyamat, mégis igen fontos üzleti tekintetben is.

A következő lépésként elkészül a konverziós logika, mely rögzíti, hogy az új rendszerbe az adatokat milyen forrásból nyerik ki. Meghatározásra kerül az is, hogy melyik adat melyiknek fele meg, az új rendszerbe hova sorolandó. Pontosan meghatározott tehát, hogy melyik adat hova kerül, ha pedig olyan eset adódik, hogy nincs a régi rendszerben megfelelő adat, akkor azt manuálisan kell pótolni.

Adatmigráció

A migrálás bonyolultsága tehát attól függ, hogy a régi és az új rendszer adatai mennyire feletethetők meg egymásnak. Ezek alapján áll össze a migrációs stratégia, ami azt határozza meg, hogy a migrálás milyen ütemben, milyen eszköz- és emberállomány bevonásával történik meg. A folyamat során érdemes a fontos döntéseket dokumentálni, és azt is, hogy az egész procedúra elindítás milyen előkészületeket követel meg.

Csak ezek után indulhat el a programozás. Ennek lépései: az adatok kibontása, kinyerése, tisztítása és betöltése a megfelelő helyekre. Végül, a hitelesítés során megvizsgálják a migrálás sikerességét. A tesztelés kérdését érdemes kiemelt ügyként kezelni és megfelelő időt hagyni rá! A folyamatot a stabilizációs fázis zárja le, mely során a felhasználok megismerik, megszokják és remélhetőleg megszeretik az új rendszert, és lehetőség nyílik a fennmaradt hibák javítására.

A migrációt a későbbiekben tesztciklusokban ellenőrzik, melyek során időről időre ismételten áttöltik az adatokat, és ahol hibát tapasztalnak, ott elvégzik a szükséges módosításokat.

Az adatok migrálása nagy körültekintést igényel, vannak azonban helyzetek, amikor nem megkerülhető. A legfontosabb, hogy olyan szervezetre kell bízni ezt a jelentős feladatot, amelyik rendelkezik megfelelő tudással és kapacitással, amit képes a projekt szolgálatába állítani.

A migrálás lényegében adatmozgatás, ami könnyebb, ha az adatok jól áttekinthetők, strukturáltan elérhetők. A DG Digital csapata segít felépíteni a hatékony adatrendszereket és elvégezni adatmigrálás folyamatát.


Legfrissebb cikkeink

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

A DG Digital két fontos technológiával dolgozik, az egyik a Kofax, a másik az Oracle. E...
2021. november 11.
Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

A teljesen digitalizált vagy afelé haladó szervezetekben rengeteg adat keletkezik. Ezek...
2021. november 04.
dgdigital logo
DG DIGITAL
DG Digital Kft.
  • e-mail
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • telefon
  • cím

    1239 Budapest, Pásztortáska utca 2.

Technológia
  • Kofax
  • Oracle
DG Digital Kft.

emai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36-1-426-5964
cím: 1112 Budapest, Kapolcs utca 21. 2. em. 6.

Technológia

Kofax

Oracle

© 2022 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

© 2020 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Kérje ajánlatunkat!

1 munkanapon belül visszahívjuk.
Ajánlatkérés tárgya (többet is megjelölhet)





Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.