A biztonságos adattárolás megoldásai

2021. október 22.
A biztonságos adattárolás megoldásai

Korunk legnagyobb kincse az adat, belőle ugyanis információ nyerhető ki, és ahogy a közhelyes, bár igencsak helytálló mondás is tartja: „Az információ hatalom”. Pontosan ezért olyan lényeges, hogy az adatokat ne csak előállítsuk, hanem gondoskodjunk azok védelméről is. A biztonságos adattárolás ma már nem lehetőség, hanem kötelesség. De hogy lehet jól csinálni?

Egy iroda működése során töméntelen mennyiségű adat tárolódik. Ezek közül vannak, amik kevésbé hasznosak, a legtöbbjükre azonban a jövőben is szükség lehet. Ma már a szükség nemcsak a felhasználás tekintetében értendő, bizonyos dokumentumok, adatok esetén ugyanis a biztonságos adattárolás körülményeinek megteremtése törvényileg előírt. A következőkben sorra vesszük, hogy milyen adattárolási lehetőségek vannak, és biztonsági szempontból melyek a legelőnyösebbek!

Biztonságos adattárolás: lehetőségek tárháza

Az adattárolás többféle módon is megvalósulhat, lehet a gépen belül, külső adathordozón, de akár a felhőben is. Mindegyik változat előnyökkel és hátrányokkal is bír, biztonsági tekintetben is, így érdemes a tárolt adatok fontosságához képest megválasztani a tárolási módot.

Adattárolás a számítógépen

Biztonságos adattárolás - számítógép

A winchester tárolja a számítógépen keletkező adatokat. Ez alapvetően egy stabil adattárolási megoldás, probléma azonban, hogy sérülékeny. Az adatok tárolása a meghajtón igen egyszerű, a legtöbb ember ezt használja, önmagában azonban nem elegendő.

Külső adattárolás

A külső adattárolásnak számos módja lehet. Ott vannak például a CD-k és DVD-k, amelyek alacsony áron hozzáférhetők, csillagjuk azonban egyre inkább leágazóban van. Élettartamuk maximum 10 év, emellett könnyedén karc esik rajuk, ami beolvasási hibához vezet.

A különféle memóriakártyák ma már igen nagy mennyiségű adat befogadására képesek, univerzálisan használhatók, mindössze kártyaolvasó egység kell hozzájuk. Hátrányuk, hogy könnyen megsérülnek, és pont amiatt, mivel nagy a kapacitásuk, a meghibásodás következtében az adatvesztés is jelentős lehet.

Biztonságos adattárolás - külső adattárolás

Igen praktikus és elterjedt adattárolási módszer a pendrive. Kicsik, kompaktak, ennek ellenére nagy a kapacitásuk, tisztában kell azonban lenni a veszélyeikkel, ha ugyanis ha nem megfelelően távolítják el őket, akkor könnyen lehet a végkimenet az adatvesztés.

Nagy mennyiségű céges adatok tárolására alkalmas a külső merevlemez. Rugalmasan használható és meglehetősen megbízható, arra azonban ügyelni kell, hogy ne érje jelentősebb fizikai hatás, különben könnyedén károsodhat a szerkezet és a tárolt adatok is.

Felhő

Biztonságos adattárolás - felhő

A felhő alapú adattárolás sokak szerint a jövő útja. A nyilvános, magán és hibrid felhők ma már igen biztonságosak, jellemzően pedig egy bizonyos adatmennyiségig ingyenesen hozzáférhetők. Hatalmas előnyük, hogy a megfelelő jogosultság birtokában bárki hozzáférhet a megfelelő adatokhoz, ugyanez azonban a hátrányuk is, hiszen ha a belépési adatok illetéktelen kezébe kerülnek, akkor ők is elérhetik az információkat. A felhők mindemellett igen költséghatékony megoldást nyújtanak az adatok tárolására, köszönhetően annak, hogy könnyen skálázhatók. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy csak akkora tárhelyért kell fizetni, amennyire valóban szükség van, ha pedig bővítés szükséges, akkor az is egyszerűen megoldható.

Mentés, mentés, mentés

Az adattárolás esetén a legfontosabb, hogy ne egyetlen megoldásra hagyatkozzunk. A mentéseket érdemes két, esetleg három módon is megtenni, így biztosan elkerülhető az adatvesztés. A biztonsági mentések ma már automatizálhatók, így egy jól működő rendszerben nem kell vele manuálisan foglalkozni.

A DG Digital komplexen tekint az adatkezelésre és adatmentésre. Olyan rendszereket építünk fel, melyek a dokumentum digitalizálástól egészen az archiválásig lefedik a folyamatot.


Legfrissebb cikkeink

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

A DG Digital két fontos technológiával dolgozik, az egyik a Kofax, a másik az Oracle. E...
2021. november 11.
Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

A teljesen digitalizált vagy afelé haladó szervezetekben rengeteg adat keletkezik. Ezek...
2021. november 04.
dgdigital logo
DG DIGITAL
DG Digital Kft.
  • e-mail
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • telefon
  • cím

    1239 Budapest, Pásztortáska utca 2.

Technológia
  • Kofax
  • Oracle
DG Digital Kft.

emai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36-1-426-5964
cím: 1112 Budapest, Kapolcs utca 21. 2. em. 6.

Technológia

Kofax

Oracle

© 2022 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

© 2020 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Kérje ajánlatunkat!

1 munkanapon belül visszahívjuk.
Ajánlatkérés tárgya (többet is megjelölhet)





Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.