Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

2021. november 04.
Adatfeldolgozás: Oracle a csodafegyver

A teljesen digitalizált vagy afelé haladó szervezetekben rengeteg adat keletkezik. Ezek csak akkor tudnak információvá avanzsálni, ha az adatfeldolgozás megfelelő és egy komplex adatbázis-kezelő rendszerbe illeszkedik bele. Az DG Digital által is használt Oracle az egyik legkorszerűbb és legpraktikusabb megoldás, ha az adatok sorsáról van szó.

Az informatikai eszközökön elektronikusan tárolt és strukturált adatokat adatbázisnak nevezzük. Az adatbázisok jelentősége abban ragadható meg, hogy lehetővé teszik az információk gyors megtalálást a struktúra segítségével, nem mellesleg pedig az adattárolás, adatkezelés kérdésére is megoldást nyújtanak.

Mi az Oracle?

Az Oracle egy olyan adatbázis-kezelő rendszert kínál, amelyet vállalati adatfeldolgozás és adattárolás céljára fejlesztettek ki. Igen népszerű, egyes felmérések szerint a relációs adatbázis-kezelő rendszerek piacának csaknem felét tudhatja magáénak. Az Oracle által kínált adatkezelési rendszer egy költséghatékony megoldás, mindemellett pedig az SQL lekérdezési nyelvet is támogatja az adatbázis kezelése során. Különféle kiadásokban érhető el, melyek más-más igényekhez illeszkednek.

  • Standard Edition One: korlátozott funkciókra képes, leginkább egykiszolgálós vagy jelentősen elágazó alkalmazásokhoz használatos.
  • Standard Edition: az előző továbbfejlesztett változata, ez a verzió már klaszterezési szolgáltatást is nyújt az Oracle Real Applicationnek köszönhetően.
  • Enterprise Edition: ez a kiadás a biztonságra, a teljesítményre, az elérhetőségre és a skálázhatóságra helyezi a hangsúlyt. Ezek olyan alkalmazásokhoz nélkülözhetetlenek, melyekben online tranzakció is megjelenik.
  • Express Edition: ingyenes elérhető, belépő verzió, amit könnyedén lehet telepíteni és kezelni.
  • Personal Edition: az Enterprise Edition funkcióit sorakoztatja fel, kivéve az Oracle Real Application Clusteringet.

Az Oracle az elemzésekre is kínál különféle megoldásokat. Az OLAP (Oracle Analytic Processing) a bonyolultabb elemzések és számítások elvégzésére képes, melyek végső soron a döntések alaposabb előkészítését és az irányok kijelölését szolgálják. Az Oracle Advanced Analytics segítségével pedig predikciók tehetők a jövőre vonatkozóan az adatok, a szövegek és a statisztikák alapján.

Régi motoros, modern megoldásokkal

Oracle - régi motoros, modern megoldásokkal

Az Oracle az egyik legrégebbi vállalat, amely az adat feldolgozási folyamatok elvégzésére kínál megoldást. 1977-ben alapította Larry Ellison, BobMiner és Ed Oates elődjét, a Software Developement Laboratoriest. Az első adatbáziskezelőjük, az Oracle 1 csupán 128 KB memóriával üzemelt, az első piacra kerülő termék pedig az Oracle 2 volt, amit SQL relációs adatbázis-kezelő rendszerként tartottak nyilván.

Tevékenységi körük igen széles, foglalkoznak tanácsadással, adattároló eszközök előállításával, alkalmazásszerverekkel és menedzsment szoftverek fejlesztésével is. A NASDAQ-on 1986-ban jelent meg a cég 2,1 milliós részvénycsomaggal.

Adatfeldolgozás és tárolás praktikusan

Az adatbáziskezelés egy komplex folyamatot ölel fel, aminek hatékony működése az egész cég létezésére hatással van. Az Oracle hatalmas előnye, hogy könnyedén skálázható, a használatnak megfelelően változtatható a mérete. Az adatok mindig és mindenhol hozzáférhetők a nagy teljesítményű IT kapacitásnak köszönhetően, még akár egy tervezett vagy nem várt leállás, meghibásodás esetén is.

Az Oracle különösen nagy figyelmet szentel a biztonságos háttér megteremtésének. Éppen ezért a rendszert úgy tervezték meg, hogy mindenféle hibából képes rekonstruálni és visszaállítani az adatokat. Rövid időn belül produkálja a helyreállítást, addig is, amíg ez megtörténik, a sértetlen adatok továbbra is elérhetőek.

A biztonság kiemelt szerephez jut abban a tekintetben is, hogy illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni az adatokhoz, információkhoz. A jogosultsági beállításokkal és a felhasználói műveletek szerkesztésével ezt meg lehet akadályozni.


Legfrissebb cikkeink

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

Oracle adatbázis: az adatszelídítés mestere

A DG Digital két fontos technológiával dolgozik, az egyik a Kofax, a másik az Oracle. E...
2021. november 11.
Dokumentumkezelés: új utak szükségesek

Dokumentumkezelés: új utak szükségesek

A dokumentumkezelés hagyományos formája fölött eljárt az idő. Ahogy változott a világ, ...
2021. november 04.
dgdigital logo
DG DIGITAL
DG Digital Kft.
  • e-mail
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • telefon
  • cím

    1239 Budapest, Pásztortáska utca 2.

Technológia
  • Kofax
  • Oracle
DG Digital Kft.

emai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36-1-426-5964
cím: 1112 Budapest, Kapolcs utca 21. 2. em. 6.

Technológia

Kofax

Oracle

© 2022 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

© 2020 DG Digital Kft. Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Kérje ajánlatunkat!

1 munkanapon belül visszahívjuk.
Ajánlatkérés tárgya (többet is megjelölhet)





Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.